Zlew gastronomiczny to jeden z bazowych elementów wyposażenia zaplecza profesjonalnej kuchni. W standardowym lokalu, np. w restauracji, zlewów zwykle jest więcej. Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę w gastronomii, możesz nie wiedzieć, jaki zlewozmywak gastronomiczny wybrać. Ale bez obaw – masz nas! Podpowiadamy, na jakie aspekty należy zwrócić uwagę, by zakupiony zlew gastronomiczny był dopasowany do indywidualnych potrzeb, bezproblemowy w czyszczeniu oraz odporny na uszkodzenia i korozję.
Sprawdź zlewy gastronomiczne w hurtowni Onninen
Z jakiego materiału powinien być wykonany zlewozmywak gastronomiczny?
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, nawet w punkcie małej gastronomii powinien obowiązkowo znaleźć się zlewozmywak dwukomorowy z doprowadzoną zimną i ciepłą wodą. Wymagana ilość zlewów i umywalek zależy od specyfiki prowadzonej działalności, w szczególności od używanych składników oraz od rozmiaru i wielkości zużycia naczyń. Np. dla mięsa potrzebujesz osobnego zlewu. Konieczny jest także montaż umywalki do mycia rąk.
Wybierając zlewozmywak gastronomiczny, w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na materiał, z którego został wykonany. Od materiału zależeć będzie wytrzymałość zlewu na uszkodzenia mechaniczne oraz jego odporność na działanie wody, chemii i skrajnych temperatur. W profesjonalnych kuchniach doskonale sprawdzają się meble, blaty i sprzęty ze stali nierdzewnej. Wysokiej jakości zlewozmywak stalowy gwarantuje maksymalny poziom trwałości i higieny, co ma niebagatelne znaczenie w branży gastronomicznej.
Jaki zlewozmywak gastronomiczny najlepiej utrzyma czystość?
Zlewozmywaki gastronomiczne nie bez powodu wykonywane są właśnie ze stali nierdzewnej. To najbardziej higieniczny i bezproblemowy w czyszczeniu materiał. Istnieją różne typy stali nierdzewnej, dlatego należy dokładnie czytać dane techniczne produktu. Do lokalu gastronomicznego warto zdecydować się na model z dodatkową powłoką chroniącą przed oksydacją (typ 304) oraz z atestem higienicznym wydanym przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH. Dokument taki stanowi potwierdzenie, że produkt spełnia restrykcyjne wymagania higieniczne i może być bezpiecznie montowany w miejscach wskazanych w treści.
Zlewozmywaki gastronomiczne w hurtowni Onninen
W hurtowni hydrauliczno-elektrycznej Onninen znajdziesz zlewozmywaki wykonane z wysokiej jakości, atestowanej stali nierdzewnej. Dysponujemy sprzętem takich marek, jak Deante, Franke czy Pyramis. W połączeniu z solidną konstrukcją, nasze zlewy stalowe gwarantują długie i bezpieczne użytkowanie. Znajdują one zastosowanie zarówno w małych barach czy food truckach, jak również w dużych kuchniach w restauracjach i hotelach. W asortymencie posiadamy zlewy jedno- i dwukomorowe, kompaktowe i oferujące dodatkowe miejsce na naczynia czy detergenty.
Nadal zastanawiasz się, jaki zlewozmywak gastronomiczny wybrać? A może interesuje Cię kompleksowe wyposażenie kuchni w lokalu: od blatów, przez zlew, po szafki i półki? Skontaktuj się z nami! Zaproponujemy odpowiednie rozwiązania, biorąc pod uwagę m.in. liczbę pracowników w kuchni, natężenie ruchu, różnorodność używanych składników czy metraż pomieszczenia.