Dobrze urządzona kuchnia biurowa to obowiązkowy element w każdym biurze. Jej obecność jest niezwykle przydatna z perspektywy zadowolenia pracowników oraz ich integracji. Aby odpowiednio spełniała swoją funkcję, należy przyłożyć się do jej urządzenia. Jak zaprojektować kuchnię biurową tak, by spędzanie w niej czasu było dla pracowników przyjemnością?
Sprawdź akcesoria kuchenne w hurtowni Onninen
Zaprojektowanie kuchni, która będzie funkcjonalna i wygodna dla wszystkich pracowników w biurze nie jest prostym zadaniem. Szczególnie w większych obiektach. W nich warto zastanowić się nad tym, by na każde piętro przypadało osobne pomieszczenie kuchenne.
Zachowaj odpowiedni ciąg roboczy w kuchni biurowej
Niezależnie od tego, czy wykonujesz projekt kuchni domowej czy biurowej, jedną z najważniejszych kwestii jest zachowanie tak zwanego ciągu roboczego zwanego też technologicznym. To podstawa funkcjonalności w każdym pomieszczeniu tego typu. Zasada ta zakłada, że wszystkie sprzęty i blaty powinny być rozmieszczone tak, by naśladować kolejność przygotowywania posiłków.
Jak to wygląda w praktyce? Ciąg technologiczny rozpoczyna strefa przechowywania żywności, czyli lodówka i szafki na suche produkty. Następnie przechodzimy na blat roboczy, gdzie znajduje się strefa przygotowywania posiłków. W niej kroimy potrzebne warzywa i owoce, czy przygotowujemy jedzenie do dalszej obróbki. Meble kuchenne w tej części muszą zawierać wszystkie sztućce i inne przydatne akcesoria kuchenne. Następnie na blacie powinny znajdować się różne sprzęty wspomagające gotowanie.
Następna jest strefa gotowania. W niej powinien znaleźć się piekarnik, kuchenka oraz mikrofalówka. W szafkach w tym rejonie należy umieścić garnki, patelnie czy inne naczynia potrzebne do gotowania. Przydadzą się również talerze i miski do spożywania posiłków. Ostatnią ze stref, jakie należy uwzględnić podczas tworzenia projektu kuchni biurowej, jest strefa zmywania ze zlewozmywakiem. Przy wyższym budżecie na wyposażenie przestrzeni kuchennej, można też pokusić się o to, by znalazła się tam zmywarka.
W biurach, z racji na ograniczoną przestrzeń, pomieszczenia te pełnią jednocześnie funkcję jadalni. Dla zachowania pełnej funkcjonalności, projektując kuchnię, nie zapomnij o tym, by stół i krzesła nie blokowały dostępu do szafek, czy sprzętów. W takim wypadku cała korzyść płynąca z wprowadzenia ciągu technologicznego podczas projektowania kuchni poszłaby na marne.
Aby ciąg roboczy prawidłowo funkcjonował, trzeba zadbać nie tylko o wyposażenie. Liczą się też kwestie, takie jak sposób montażu drzwi. Najlepiej sprawdzą się takie, które otwierają się z obu stron. Pozwolą one na wygodne wchodzenie i wychodzenie z pomieszczenia, gdy ktoś przygotowuje swój obiad czy drugie śniadanie.
Ważna jest też funkcjonalność wszystkich kuchennych urządzeń. Baterie kuchenne powinny być ruchome, dzięki czemu zlewozmywak stanie się bardziej użyteczny. Nie można także zapomnieć o montażu okapu nad kuchenką, który ułatwi odprowadzenie pary i tłuszczu w trakcie gotowania. Ponadto warto postawić na pojemną lodówkę, która pomieści posiłki wszystkich pracowników.
Jak odpowiednio zaprojektować szafki wiszące nad blatem?
Górne szafki kuchenne to meble, które bardzo pomagają w zaprojektowaniu kuchni. Pozwalają one na wykorzystanie całej dostępnej w pomieszczeniu przestrzeni. Uwzględniając szafki wiszące w projekcie kuchni, trzeba pamiętać, aby zostawić odpowiednią przestrzeń pomiędzy blatem a dołem mebla.
Gdy szafki wiszące zostaną zawieszone zbyt nisko, korzystanie z blatu roboczego będzie bardzo niewygodne. Nie można też umieścić ich zbyt wysoko. Wtedy meble stałyby się bezużyteczne dla niższych pracowników, którzy mieliby problem z sięgnięciem po potrzebne naczynie czy produkt.
Oczywiście przy projektowaniu szafek wiszących trzeba pamiętać o spójności stylistycznej pomieszczenia. Fronty tych mebli powinny odpowiadać szafkom zamontowanym pod blatami roboczymi. W ten sposób kuchnia będzie spójna i atrakcyjna dla oka.
Jak zaprojektować odpowiednie oświetlenie w kuchni do biura?
Bardzo ważnym elementem podczas planowania kuchni jest oświetlenie kuchenne. Podstawą będzie główne źródło zamontowane centralnie. Oświetli ono część jadalnianą, częściowo wszystkie strefy i ułatwi znalezienie potrzebnych rzeczy w szafkach.
Kolejnym ważnym elementem są dodatkowe lampy pod szafkami wiszącymi. Dzięki temu cała przestrzeń służąca do przygotowywania posiłków zostanie dobrze oświetlona. To znacząco ułatwi gotowanie i umili pracownikom czas spędzony w kuchni.
Dobre oświetlenie jest niezwykle istotne dla funkcjonalności kuchni. Szczególnie jeśli jest to pomieszczenie bez dostępu do światła naturalnego. W takiej sytuacji cała przestrzeń kuchenna powinna być równomiernie doświetlona tak, by umożliwić wygodne korzystanie z blatów, kuchenki, piekarnika, lodówki i innych sprzętów.
Odpowiednia wysokość szafek kuchennych i blatu roboczego w biurze
Dopasowanie wysokości blatu ma kluczowe znaczenie dla funkcjonalności pomieszczenia. Pracownicy docenią, gdy nie będą musieli nadmiernie schylać się, przygotowując swoje posiłki. Dlatego w kuchniach powinno montować się nieco wyższe blaty, które są bardziej uniwersalne. Niższe osoby wciąż będą w stanie komfortowo z nich korzystać, a wysocy pracownicy oszczędzą swoje plecy.
W przypadku blatów roboczych w kuchniach ważna jest nie tylko ich wysokość, ale materiał, z którego są wykonane. Częstym wyborem jest drewno. Wykonane z niego blaty są dość proste w utrzymaniu, ale dotyczy to użytkowania w domu. W biurze są wykorzystywane w sposób dużo bardziej intensywny. Dlatego warto postawić na solidniejsze materiały np. kompozyt lub konglomerat.
Wysokość szafki kuchennej i blatu ma też znaczenie ze względu na zlew kuchenny nowoczesny. Musi on mieć wystarczająco dużo miejsca pod sobą, by można było go podłączyć do instalacji wodno-kanalizacyjnej. Przy zbyt niskich szafkach trzeba stawiać na dość płytkie zlewozmywaki. W takiej sytuacji mocny kran do kuchni może sprawić, że woda będzie trafiać wszędzie dookoła zlewu.
Szafki kuchenne powinny też być wyposażone w pojemne szuflady. Nie są one obowiązkowe w przypadku każdego mebla. Są jednak przydatne, gdyż najlepiej sprawdzają się do przechowywania sztućców i akcesoriów.
Jak rozplanować ilość i miejsca instalacji gniazdek elektrycznych w kuchni biurowej?
Projektowanie kuchni obejmuje też odpowiednie rozplanowanie ilości i miejsc instalacji gniazdek elektrycznych. Biurowe przestrzenie tego typu korzystają z wielu urządzeń, które wymagają dostępu do prądu. Dlatego odpowiednie rozplanowanie złącz, jest niezwykle istotne. Strefa zapasów nie wymaga zbyt wielu wejść. W niej prądu potrzebuje jedynie lodówka. Dlatego wystarczy jedno dobrze umiejscowione złącze, najlepiej za nią.
Wyposażenie kuchni, które wymaga prądu, najczęściej znajduje się w strefie przygotowywania posiłków. To tam działa mikrofala, robot kuchenny, ekspres do kawy, czy czajnik elektryczny. Z tego powodu warto zamontować tam kilka łatwo dostępnych złącz. Ciekawym rozwiązaniem mogą być gniazdka nablatowe, montowane w blacie, które można schować gdy są nieużywane. Równie dobrze sprawdzą się klasyczne wejścia na ścianie. Te warto zabezpieczyć wykorzystując Element gniazdka elektrycznego Group 501020000. Jest to estetyczna obudowa, której design wpasuje się w każdą przestrzeń biurową.
Kilka gniazdek przyda się też w strefie jadalnianej. W nowoczesnej kuchni pracownicy powinni mieć swobodny dostęp do prądu, by móc na przykład podłączyć swoje smartfony do ładowania w trakcie posiłku. Taką możliwość zapewni Element gniazdka elektrycznego Group z przyłączem USB 501030000. Posiada on dwa standardowe wejścia 230V, a do tego dwa porty USB o mocy 2A każdy, dzięki którym szybko można naładować urządzenia mobilne, takie jak smartfony, tablety czy powerbanki.
To w kuchniach większość pracowników spędza swoje przerwy, więc zadbanie o to, by były funkcjonalne, ma duże znaczenie. Wiele osób doceni to, że w miejscu pracy ma dostęp do kuchenki, mikrofalówki, czy ekspresu do kawy. Tworząc wymarzoną kuchnię biurową, zyskujesz więc przychylność pracowników i ich chęć do efektywnej pracy.