Jak wybrać idealną deskę do krojenia? Rodzaje i materiały

Dodano: sobota, 21.12.2024


Deska do krojenia to drobne akcesorium, które wiele zmienia w kuchennej rzeczywistości, dlatego do jej zakupu warto dobrze się przygotować. Większość z nas posiada w kuchni co najmniej kilka desek – wykonanych z rozmaitych materiałów i w różnych rozmiarach. Jak wybrać idealną deskę do krojenia pieczywa i mięsa, by zwiększyć wygodę i bezpieczeństwo przygotowywania posiłków oraz uniknąć częstych wymian? Podpowiadamy!

Nowoczesna przyjemna i jasna łazienka z deskami do krojenia i drewnianym blatem

Sprawdź deski do krojenia w hurtowni Onninen

Jakie są rodzaje desek do krojenia?

Deska do zlewozmywaka Deante nero ZDM_N00NDeski kuchenne do krojenia różnią się materiałem wykonania, rozmiarem, kształtem, kolorystyką i specjalnymi właściwościami. Najpopularniejsze rodzaje desek to:

  • deski drewniane,
  • deski plastikowe,
  • deski szklane,
  • deski bambusowe,
  • deski marmurowe,
  • deski granitowe,
  • deski ceramiczne,
  • kolorowe deski gastronomiczne,
  • deski do zlewozmywaków.

Idealna deska do krojenia jest odporna na zarysowania, przebarwienia i chłonięcie zapachów jedzenia, przyjazna dla noży (nie może ich tępić), łatwa do utrzymania w czystości, bezproblemowa w przechowywaniu, komfortowa w użytkowaniu, zapewniająca stabilność podczas pracy. Naturalnie nasuwa się wniosek, że idealna deska do krojenia to taka, która jest dopasowana do wykonywanych na niej czynności, do miejsca pracy i potrzeb użytkownika.

Wybór odpowiedniej deski do krojenia ze względu na materiał wykonania

Materiał wykonania deski do krojenia należy dostosować przede wszystkim do krojonych na niej składników oraz do swoich indywidualnych preferencji. Z tego względu warto mieć w kuchni co najmniej 2-3 deski wykonane z różnych materiałów. Do krojenia kromek świeżego chleba przy użyciu ząbkowanego noża najlepiej sprawdzi się deska drewniana lub bambusowa. Z kolei do krojenia mięsa doskonale nadają się deski plastikowe, ponieważ łatwo je wyczyścić i można uderzać w nie nawet tasakiem. Higienicznym wyborem do krojenia miękkiego mięsa będzie deska szklana.

Nowoczesne materiały desek do krojenia: właściwości i zalety

Największą popularnością cieszą się plastikowe deski. Są tanie, lekkie, odporne na uszkodzenia mechaniczne, nietłukące się, dostępne w wielu różnych rozmiarach, wzorach i kolorach oraz bezproblemowe w przechowywaniu. Dzięki swojej elastyczności, nie powodują tępienia noży. Większość modeli można myć w zmywarce. W kategorii tej znajdują się także praktyczne konstrukcje składane. Główną wadą desek plastikowych jest wysoka podatność na zarysowania i odkształcenia, co sprzyja ich szybkiemu zużywaniu się. Mocno podrapaną deskę trudno skutecznie domyć.

W kuchniach powszechnie korzysta się z desek drewnianych. Są one wykonywane z różnych gatunków drewna, zarówno rodzimych, jak i egzotycznych. Prezentują się naturalnie i elegancko, więc często służą nie tylko do krojenia, ale i do podawania przekąsek. Delikatna powierzchnia jest bezpieczna dla noży. Niestety, drewniana deska intensywnie wchłania wilgoć, więc nie wolno jej myć w zmywarce ani trzymać przez dłuższy czas w mokrym zlewie. Niektóre modele wymagają regularnej konserwacji. Do tego drewnianą deskę łatwo można porysować. Wyjątek stanowią deski bambusowe. Wykonane z materiału naturalnie odpornego na wilgoć, a do tego bardzo twardego, mogą świetnie służyć w kuchni przez długi czas.

Deska kuchenna do zlewozmywaków Franke Deska kuchenna 280x532 Drewno 112.0595.334Popularna w kuchniach jest również deska szklana. Dzięki odporności na zarysowania, nie powstają w niej głębokie rysy, co ogranicza rozwój bakterii. Dodatkowo szklana deska nie chłonie wilgoci, zapachów ani kolorów składników, co pozwala cieszyć się jej estetycznym wyglądem przez bardzo długi czas. Można ją bezpiecznie myć w zmywarce. Do głównych wad szklanych desek zaliczyć należy podatność na pęknięcia i rozbicia, szczególnie podczas upadku z wysokości lub silnego uderzenia. Szklane deski sprzyjają też tępieniu się noży.

Nowoczesnym i wyjątkowo efektownym rozwiązaniem są deski ceramiczne i kamienne. Oprócz funkcji praktycznej, pełnią one ważną rolę dekoracyjną, zdobiąc kuchenne wnętrze. Charakteryzują się wysoką odpornością na wilgoć, chłonięcie zapachów i uszkodzenia mechaniczne. Są jednak stosunkowo kruche.

Zachęcamy do zapoznania się z asortymentem desek do krojenia w hurtowni Onninen. Oferujemy deski wykonane z wysokiej jakości materiałów, zapewniające trwałość i bezpieczeństwo użytkowania. Wśród szerokiej gamy produktów znajdziesz m.in. idealnie skrojone deski do zlewozmywaków. W razie wątpliwości, pomocą służą nasi specjaliści.

Sprawdź deski do krojenia w hurtowni Onninen